Nowoczesność w analizie mleka i produktów mleczarskich
Home » Mleko i produkty mleczne » Bentley DairySpec FT – holistyczny model aparatu FTIR do kompleksowej analizy składu mleka i produktów mleczarskich

Bentley DairySpec FT – holistyczny model aparatu FTIR do kompleksowej analizy składu mleka i produktów mleczarskich

02.03.2023r.

Mleko jest bardzo złożonym pokarmem i bogatym źródłem grup funkcyjnych. Wraz z postępem w technikach analizy żywności i badaniach żywieniowych stale odkrywane i identyfikowane są nowe składniki mleka. Na przestrzeni lat w mleku zidentyfikowano setki nowych związków z różnych klas molekularnych, na przykład:

  • w tłuszczu mlecznym stwierdzono ponad 400 pojedynczych kwasów tłuszczowych
  • mocznik, cytrynian, laktoferyna, ciała ketonowe mleka
  • witaminy (A, D, E, K, B1, B2, B3, B6, B12)
  • niezbędne minerały (wapń, sód, potas, magnez, fosfor…)
  • immunoglobuliny, oligosacharydy, czynniki wzrostu, hormony i wiele inne związków

Wraz z postępem w technikach analizy żywności i badaniach żywieniowych stale odkrywane i identyfikowane są nowe składniki mleka.

W dzisiejszej analityce mleka nie wystarczy tylko oznaczanie kilku podstawowych składników mleka takich jak tłuszcz, białko czy laktoza. W zależności od branży chcemy wiedzieć więcej.

W hodowli i genotypowaniu, czyli dążeniu do ciągłego doskonalenia stada, zarządzania zdrowiem i dobrostanu zwierząt najbardziej będzie nas interesowało:

  • profilowanie tłuszczów, sekwencjonowanie białek na frakcje
  • optymalizacja żywienia, a więc mocznik, białka, metan
  • wykrywanie mastitis, czyli mleczny amyloid A, laktoferyna, cytrynian
  • wykrywanie zaburzeń metabolicznych (ciała ketonowe, cytryniany, kwasy tłuszczowe)
  • etapy ciąży

W przemyśle spożywczym u drzwi stoi rewolucja związana z żywnością funkcjonalną, a więc nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe i inne składniki bioaktywne.

Wszystkie te parametry możemy badać za pomocą aparatu Bentley DairySpec FT.

W przetwórstwie mleka najbardziej jesteśmy zainteresowani kontrolą procesu produkcji i optymalizacją produktu aby w jak najlepszy sposób odpowiedzieć na zapotrzebowania konsumentów. Wiąże się to z oznaczaniem składu najróżniejszych produktów mleczarskich .

Zakres zastosowań aparatu Bentley DairySpec FT jest bardzo szeroki:

  • mleko surowe, pasteryzowane, UHT, smakowe, (krowie, owcze, kozie, bawole)
  • najróżniejszego typu śmietany
  • serwatka, koncentraty serwatek (WPC35, WPC86, WPC90)
  • permeat, koncentrat permeatu
  • izolaty białkowe
  • mleko skondensowane
  • koktajle mleczne
  • lody
  • baza jogurtowa

Nawet lepkość produktu nie stanowi przeszkody, ponieważ aparat Bentley DairySpec FT dla produktów o dużej lepkości i/lub suchej masie posiada opcję oprogramowania zintegrowaną z precyzyjną wagą analityczną. Wystarczy naczynie z danym produktem postawić na tej wadze, rozcieńczyć próbkę wodą DI, zamieszać i zbadać, a software przeliczy i przedstawi skład po przeliczeniu na oryginalny produkt.

Jedyne potencjalne ograniczenie to granica wykrywalności interesujących nas cząsteczek w podczerwieni.

Nowe parametry (modele) FT-MIR są dosyć złożone a ich opracowanie jest dosyć kosztowne.

Aparat Bentley DairySpec FT pozwala każdemu użytkownikowi tworzyć własne aplikacje do oznaczania i identyfikowania nowych składników w mleku i produktach mleczarskich. Dzieje się tak ponieważ, każdy użytkownik ma pełny dostęp do widm absorpcji IR każdej zbadanej na aparacie próbki.

Wystarczy tylko znać wyniki referencyjne interesującego nas składnika w badanych próbkach a następnie zbadać próbki na aparacie. Specjalne oprogramowanie zintegrowane z softwarem operacyjnym aparatu przyporządkuje wyniki referencyjne do zapisanego w pamięci aparatu spektrum tworząc nową aplikację na interesujący nas parametr w nowym produkcie.