Bentley DairySpec FT reprezentuje najnowsze osiągnięcia technologii w zakresie automatycznej analizy mleka. Zapewnia kompletną analizę składu chemicznego mleka.
Sercem aparatu jest Fourier Transform Spectrometer (FTIR), który wychwytuje pełne spektrum absorpcji podczerwieni próbki mleka w celu analizy jej składu. Analiza pełnego spektrum umożliwia przeprowadzenie kalibracji w oparciu o kompleksową charakterystykę poszczególnych składników mleka.
Moduł pomiarowy aparatu jest hermetycznie zamknięty co zapewnia stabilną temperaturę oraz stabilne warunki pomiaru. Ponadto z hermetycznie zamkniętego układu pomiarowego zostało wypompowane powietrze. Powstała w ten sposób próżnia pozwala na wyeliminowanie wpływu wilgotności i innych zewnętrznych czynników na pomiary.
Podczas badania próbek DairySpec FT rejestruje wszystkie parametry diagnostyczne tak, aby użytkownik miał pewność, że działania urządzenia było optymalne w momencie wykonywania analizy.
Program operacyjny w aparacie DairySpec FT oparty jest na platformie Windows. Obsługa instrumentu przez operatora odbywa się poprzez prosty i intuicyjny monitor dotykowy.
Wyrafinowane oprogramowanie eksportu danych i funkcji raportowania oraz możliwość dostępu do sieci pozwalają szefom laboratoriów na zdalne monitorowanie statusu instrumentu i analizę wyników.
Badane produkty
Mleko surowe (krowie, owcze, kozie, bawole), mleko pasteryzowane, mleka smakowe, śmietanka, serwatka oraz inne produkty na życzenie klienta.
Próbka może być świeża lub konserwowana
Dokładność i powtarzalność Cv < 0,5%: dla wszystkich składników
Czas analizy: od 20 sekund dla podstawowych parametrów ( czas analizy w zależności od ilości badanych parametrów i gęstości próbki)
Metoda: FTIR,
Certyfikaty
Aparat został opracowany zgodnie z rygorystycznymi zasadami projektowymi, które są standardem w firmie Bentley Instruments. Spełnia wymogi IDF 141C: 2000 oraz takich organizacji jak AOAC i ICAR w zakresie badania mleka i produktów mleczarskich.
DairySpec FT posiada oznaczenie CE i jest zgodny z następującymi Dyrektywami:
89/336/EEC, 73/23 EEC, 98/37/EEC, 99/45/EEC
Najważniejsze cechy
- Bentley DairySpec FT pozwala na pomiar takich parametrów jak: tłuszcz, białko, laktoza, sucha masa, mocznik, kazeina, dodana woda, ale również pH, wolne kwasy tłuszczowe, ciała ketonowe oraz wiele innych.
- Bentley DairySpec FT dzięki zastosowaniu technologii FTIR umożliwia użytkownikowi opracowywanie niezależnie lub we współpracy z Bentley Instruments wielu nowych aplikacji.
- Bentley DairySpec FT łączy w sobie szybkość oraz dokładność wyników na poziomie naukowym.
- Bentley DairySpec FT spełnia wymogi IDF 141C:2000 oraz takich organizacji jak ICAR i AOAC w zakresie badania składu mleka oraz produktów mleczarskich.
- Spektra standaryzowane w czasie rzeczywistym bez odczynników w celu optymalizacji możliwości przenoszenia kalibracji i stabilności oraz analiz jakościowych.
- Wbudowany protokół kontroli jakości, system podgrzewania.
- Profesjonalne wsparcie i zdalny dostęp.
- Scentralizowana baza danych (LIM).
Dostępne aplikacje
Podstawowe aplikacje aparatu umożliwiają pomiar tłuszczu, białka, laktozy, suchej masy, suchej masy beztłuszczowej, mocznika, kazeiny, dodanej wody oraz innych parametrów, takich jak np. pH, wolne kwasy tłuszczowe, ciała ketonowe, w wielu płynnych produktach. Instrument został zaprojektowany dla laboratoriów i zakładów mleczarskich, które wymagają bardzo wiarygodnego i dokładnego narzędzia do badania swoich produktów. Bentley DairySpec FT łączy w sobie precyzję i niezawodność, zapewniając jednocześnie dokładność wyników na poziomie naukowym.