Bentley DairySpec FT reprezentuje najnowsze osiągnięcia technologii w zakresie automatycznej analizy mleka. Zapewnia kompletną analizę składu chemicznego mleka.
Bentley DairySpec FT reprezentuje najnowsze osiągnięcia technologii w zakresie automatycznej analizy mleka. Zapewnia kompletną analizę składu chemicznego mleka.
Sercem aparatu jest Fourier Transform Spectrometer (FTIR), który wychwytuje pełne spektrum absorpcji podczerwieni próbki mleka w celu analizy jej składu. Analiza pełnego spektrum umożliwia przeprowadzenie kalibracji w oparciu o kompleksową charakterystykę poszczególnych składników mleka.
Moduł pomiarowy aparatu jest hermetycznie zamknięty co zapewnia stabilną temperaturę oraz stabilne warunki pomiaru. Ponadto z hermetycznie zamkniętego układu pomiarowego zostało wypompowane powietrze. Powstała w ten sposób próżnia pozwala na wyeliminowanie wpływu wilgotności i innych zewnętrznych czynników na pomiary.
Podczas badania próbek DairySpec FT rejestruje wszystkie parametry diagnostyczne tak, aby użytkownik miał pewność, że działania urządzenia było optymalne w momencie wykonywania analizy.
Program operacyjny w aparacie DairySpec FT oparty jest na platformie Windows. Obsługa instrumentu przez operatora odbywa się poprzez prosty i intuicyjny monitor dotykowy.
Wyrafinowane oprogramowanie eksportu danych i funkcji raportowania oraz możliwość dostępu do sieci pozwalają szefom laboratoriów na zdalne monitorowanie statusu instrumentu i analizę wyników.
Mleko surowe (krowie, owcze, kozie, bawole), mleko pasteryzowane, mleka smakowe, śmietanka, serwatka oraz inne produkty na życzenie klienta.
Próbka może być świeża lub konserwowana
Dokładność i powtarzalność Cv < 0,5%: dla wszystkich składników
Czas analizy: od 20 sekund dla podstawowych parametrów ( czas analizy w zależności od ilości badanych parametrów i gęstości próbki)
Metoda: FTIR,
Aparat został opracowany zgodnie z rygorystycznymi zasadami projektowymi, które są standardem w firmie Bentley Instruments. Spełnia wymogi IDF 141C: 2000 oraz takich organizacji jak AOAC i ICAR w zakresie badania mleka i produktów mleczarskich.
DairySpec FT posiada oznaczenie CE i jest zgodny z następującymi Dyrektywami:
89/336/EEC, 73/23 EEC, 98/37/EEC, 99/45/EEC
Podstawowe aplikacje aparatu umożliwiają pomiar tłuszczu, białka, laktozy, suchej masy, suchej masy beztłuszczowej, mocznika, kazeiny, dodanej wody oraz innych parametrów, takich jak np. pH, wolne kwasy tłuszczowe, ciała ketonowe, w wielu płynnych produktach. Instrument został zaprojektowany dla laboratoriów i zakładów mleczarskich, które wymagają bardzo wiarygodnego i dokładnego narzędzia do badania swoich produktów. Bentley DairySpec FT łączy w sobie precyzję i niezawodność, zapewniając jednocześnie dokładność wyników na poziomie naukowym.
Parametr | Wartość |
Rodzaj mleka | Mleko o typowym składzie (krowie, owcze, kozie oraz bawole) |
Objętość próbki | 6-8 ml |
Temperatura próbki | 4-42 oC |
Czas rozruchu | Poniżej 10 min. |
Zakres pomiarowy | 0-40% |
Dokładność | Cv<1% dla wszystkich składników |
Powtarzalność | Cv<0,5% dla wszystkich składników |
Przenoszenie | Tc < 1% |
Rodzaj próbek | Świeża lub konserwowana |
Zasilanie | 230 V; 50 Hz |
Specyfikacja może ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia.