Bentley DairySpec FT wykorzystuje najnowsze technologie służące do analizy mleka i płynnych produktów mleczarskich.
Reprezentuje najnowsze osiągnięcia technologii w zakresie automatycznej analizy mleka. Zapewnia kompletną, wysoce dokładną analizę składu chemicznego mleka na przyjęciu, w trakcie standaryzacji oraz gotowych produktów mleczarskich.
Badane parametry
Podstawowe aplikacje umożliwiają pomiar zawartości: tłuszczu, białka (ogółem i właściwego), laktozy, suchej masy, suchej masy beztłuszczowej, mocznika, kazeiny, punktu zamarzania.
Dodatkowe aplikacje: do wyboru użytkownika przygotowane zostały dodatkowe kalibracje m.in. pH, kwas cytrynowy, profil kwasów tłuszczowych, wolne kwasy tłuszczowe, ciała ketonowe, cukry i wiele innych. Aparat daje możliwość badania łącznie ponad 50 parametrów z 1 próbki. Dodatkowo zastosowanie metody FTIR pozwala użytkownikowi na opracowywanie niezależnie lub we współpracy z firmą Bentley Polska wielu nowych aplikacji.
Badane produkty
Mleko surowe (krowie, owcze, kozie, bawole), mleko pasteryzowane, mleka smakowe, śmietanka, serwatka oraz inne produkty na życzenie klienta.
Próbka może być świeża lub konserwowana
Dokładność i powtarzalność Cv < 0,5%: dla wszystkich składników
Czas analizy: od 20 sekund dla podstawowych parametrów ( czas analizy w zależności od ilości badanych parametrów i gęstości próbki)
Wydajność w wersji manualnej: 30 – 50 próbek/godzinę
Metoda: FTIR,
Certyfikaty
Aparat został opracowany zgodnie z rygorystycznymi zasadami projektowymi, które są standardem w firmie Bentley Instruments. Spełnia wymogi IDF 141C: 2000 oraz takich organizacji jak AOAC i ICAR w zakresie badania mleka i produktów mleczarskich.
DairySpec FT posiada oznaczenie CE i jest zgodny z następującymi Dyrektywami:
89/336/EEC, 73/23 EEC, 98/37/EEC, 99/45/EEC
Najważniejsze cechy
- Bentley DairySpec FT bada takie parametry jak: tłuszcz, białko, laktoza, sucha masa, mocznik, kazeina, dodana woda, ale również pH, wolne kwasy tłuszczowe, ciała ketonowe oraz wiele innych.
- Bentley DairySpec FT dzięki zastosowaniu technologii FTIR umożliwia użytkownikowi opracowywanie niezależnie lub we współpracy z Bentley Instruments wielu nowych aplikacji.
- Bentley DairySpec FT łączy w sobie szybkość oraz dokładność wyników na poziomie naukowym.
- Bentley DairySpec FT spełnia wymogi IDF 141C:2000 oraz takich organizacji jak ICAR i AOAC w zakresie badania składu mleka oraz produktów mleczarskich.
- Spektra standaryzowane w czasie rzeczywistym bez odczynników w celu optymalizacji możliwości przenoszenia kalibracji i stabilności oraz analiz jakościowych.
- Wbudowany protokół kontroli jakości, system podgrzewania.
- Profesjonalne wsparcie i zdalny dostęp.
- Scentralizowana baza danych (LIM).
Dostępne aplikacje
Podstawowe aplikacje aparatu umożliwiają pomiar tłuszczu, białka, laktozy, suchej masy, suchej masy beztłuszczowej, mocznika, kazeiny, dodanej wody oraz innych parametrów, takich jak np. pH, wolne kwasy tłuszczowe, ciała ketonowe, w wielu płynnych produktach. Instrument został zaprojektowany dla laboratoriów i zakładów mleczarskich, które wymagają bardzo wiarygodnego i dokładnego narzędzia do badania swoich produktów. Bentley DairySpec FT łączy w sobie precyzję i niezawodność, zapewniając jednocześnie dokładność wyników na poziomie naukowym.
Certyfikaty
Aparat został opracowany zgodnie z rygorystycznymi zasadami projektowymi, które są standardem w firmie Bentley Instruments. Spełnia wymogi IDF 141C: 2000 oraz takich organizacji jak AOAC i ICAR w zakresie badania mleka i produktów mleczarskich.
DairySpec FT posiada oznaczenie CE i jest zgodny z następującymi Dyrektywami:
89/336/EEC, 73/23 EEC, 98/37/EEC, 99/45/EEC