Reprezentuje najnowsze osiągnięcia technologii w zakresie automatycznej analizy mleka. Zapewnia kompletną, wysoce dokładną analizę składu chemicznego mleka na przyjęciu, w trakcie standaryzacji oraz gotowych produktów mleczarskich.
Podstawowe aplikacje umożliwiają pomiar zawartości: tłuszczu, białka (ogółem i właściwego), laktozy, suchej masy, suchej masy beztłuszczowej, mocznika, kazeiny, punktu zamarzania.
Dodatkowe aplikacje: do wyboru użytkownika przygotowane zostały dodatkowe kalibracje m.in. pH, kwas cytrynowy, profil kwasów tłuszczowych, wolne kwasy tłuszczowe, ciała ketonowe, cukry i wiele innych. Aparat daje możliwość badania łącznie ponad 50 parametrów z 1 próbki. Dodatkowo zastosowanie metody FTIR pozwala użytkownikowi na opracowywanie niezależnie lub we współpracy z firmą Bentley Polska wielu nowych aplikacji.
Mleko surowe (krowie, owcze, kozie, bawole), mleko pasteryzowane, mleka smakowe, śmietanka, serwatka oraz inne produkty na życzenie klienta.
Próbka może być świeża lub konserwowana
Dokładność i powtarzalność Cv < 0,5%: dla wszystkich składników
Czas analizy: od 20 sekund dla podstawowych parametrów ( czas analizy w zależności od ilości badanych parametrów i gęstości próbki)
Wydajność w wersji manualnej: 30 – 50 próbek/godzinę
Metoda: FTIR,
Aparat został opracowany zgodnie z rygorystycznymi zasadami projektowymi, które są standardem w firmie Bentley Instruments. Spełnia wymogi IDF 141C: 2000 oraz takich organizacji jak AOAC i ICAR w zakresie badania mleka i produktów mleczarskich.
DairySpec FT posiada oznaczenie CE i jest zgodny z następującymi Dyrektywami:
89/336/EEC, 73/23 EEC, 98/37/EEC, 99/45/EEC
Podstawowe aplikacje aparatu umożliwiają pomiar tłuszczu, białka, laktozy, suchej masy, suchej masy beztłuszczowej, mocznika, kazeiny, dodanej wody oraz innych parametrów, takich jak np. pH, wolne kwasy tłuszczowe, ciała ketonowe, w wielu płynnych produktach. Instrument został zaprojektowany dla laboratoriów i zakładów mleczarskich, które wymagają bardzo wiarygodnego i dokładnego narzędzia do badania swoich produktów. Bentley DairySpec FT łączy w sobie precyzję i niezawodność, zapewniając jednocześnie dokładność wyników na poziomie naukowym.
Aparat został opracowany zgodnie z rygorystycznymi zasadami projektowymi, które są standardem w firmie Bentley Instruments. Spełnia wymogi IDF 141C: 2000 oraz takich organizacji jak AOAC i ICAR w zakresie badania mleka i produktów mleczarskich.
DairySpec FT posiada oznaczenie CE i jest zgodny z następującymi Dyrektywami:
89/336/EEC, 73/23 EEC, 98/37/EEC, 99/45/EEC
Specyfikacja techniczna* dotycząca produktu Bentley DairySpec FT Manual:
Rodzaj mleka | Mleko o typowym składzie (krowie, owcze, kozie oraz bawole) | ||
Objętość próbki | 6-8 ml | ||
Temperatura próbki | 4-42 oC | ||
Czas rozruchu | Poniżej 10 min. | ||
Zasada pomiaru | 0-40% | ||
Dokładność | Cv<1% dla wszystkich składników | ||
Powtarzalność | Cv<0,5% dla wszystkich składników | ||
Przenoszenie | Tc < 1% | ||
Rodzaj próbek | Świeża lub konserwowana | ||
DANE TECHNICZNE | |||
Zasilanie | 230 V; 50 Hz | ||
Wymiary | 61,2 x 67,6 x 38,4 cm | ||
Waga | 68 kg |
Specyfikacja może ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia.