Bentley DairySpec FT – holistyczny model aparatu FTIR do kompleksowej analizy składu mleka i produktów mleczarskich
Na przestrzeni lat w mleku zidentyfikowano setki nowych związków z różnych klas molekularnych, na przykład:
- w tłuszczu mlecznym stwierdzono ponad 400 pojedynczych kwasów tłuszczowych
- mocznik, cytrynian, laktoferyna, ciała ketonowe mleka
- witaminy (A, D, E, K, B1, B2, B3, B6, B12)
- niezbędne minerały (wapń, sód, potas, magnez, fosfor…)
- immunoglobuliny, oligosacharydy, czynniki wzrostu, hormony i wiele inne związków
Wraz z postępem w technikach analizy żywności i badaniach żywieniowych stale odkrywane i identyfikowane są nowe składniki mleka.
W dzisiejszej analityce mleka nie wystarczy tylko oznaczanie kilku podstawowych składników mleka takich jak tłuszcz, białko czy laktoza. W zależności od branży chcemy wiedzieć więcej.
W hodowli i genotypowaniu, czyli dążeniu do ciągłego doskonalenia stada, zarządzania zdrowiem i dobrostanu zwierząt najbardziej będzie nas interesowało:
- profilowanie tłuszczów, sekwencjonowanie białek na frakcje
- optymalizacja żywienia, a więc mocznik, białka, metan
- wykrywanie mastitis, czyli mleczny amyloid A, laktoferyna, cytrynian
- wykrywanie zaburzeń metabolicznych (ciała ketonowe, cytryniany, kwasy tłuszczowe)
- etapy ciąży
W przemyśle spożywczym u drzwi stoi rewolucja związana z żywnością funkcjonalną, a więc nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe i inne składniki bioaktywne.
Wszystkie te parametry możemy badać za pomocą aparatu Bentley DairySpec FT.
W przetwórstwie mleka najbardziej jesteśmy zainteresowani kontrolą procesu produkcji i optymalizacją produktu aby w jak najlepszy sposób odpowiedzieć na zapotrzebowania konsumentów. Wiąże się to z oznaczaniem składu najróżniejszych produktów mleczarskich .
Zakres zastosowań aparatu Bentley DairySpec FT jest bardzo szeroki:
- mleko surowe, pasteryzowane, UHT, smakowe, (krowie, owcze, kozie, bawole)
- najróżniejszego typu śmietany
- serwatka, koncentraty serwatek (WPC35, WPC86, WPC90)
- permeat, koncentrat permeatu
- izolaty białkowe
- mleko skondensowane
- koktajle mleczne
- lody
- baza jogurtowa
Nawet lepkość produktu nie stanowi przeszkody, ponieważ aparat Bentley DairySpec FT dla produktów o dużej lepkości i/lub suchej masie posiada opcję oprogramowania zintegrowaną z precyzyjną wagą analityczną. Wystarczy naczynie z danym produktem postawić na tej wadze, rozcieńczyć próbkę wodą DI, zamieszać i zbadać, a software przeliczy i przedstawi skład po przeliczeniu na oryginalny produkt.
Jedyne potencjalne ograniczenie to granica wykrywalności interesujących nas cząsteczek w podczerwieni.
Nowe parametry (modele) FT-MIR są dosyć złożone a ich opracowanie jest dosyć kosztowne.
Aparat Bentley DairySpec FT pozwala każdemu użytkownikowi tworzyć własne aplikacje do oznaczania i identyfikowania nowych składników w mleku i produktach mleczarskich. Dzieje się tak ponieważ, każdy użytkownik ma pełny dostęp do widm absorpcji IR każdej zbadanej na aparacie próbki.
Wystarczy tylko znać wyniki referencyjne interesującego nas składnika w badanych próbkach a następnie zbadać próbki na aparacie. Specjalne oprogramowanie zintegrowane z softwarem operacyjnym aparatu przyporządkuje wyniki referencyjne do zapisanego w pamięci aparatu spektrum tworząc nową aplikację na interesujący nas parametr w nowym produkcie.
Współadministratorem danych jest firma Bentley Polska Sp. z o.o. Twój adres e-mail będzie wykorzystywany jedynie do rozsyłania informacji marketingowych. Zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania naszych wiadomości. Więcej informacji można uzyskać pisząc na adres e-mail: iod@bentley.pol.pl