Sercem aparatu jest Fourier Transform Spectrometer (FTIR), który wychwytuje pełne spektrum absorpcji podczerwieni próbki mleka w celu analizy jej składu. Analiza pełnego spektrum umożliwia przeprowadzenie kalibracji w oparciu o kompleksową charakterystykę poszczególnych składników mleka.
Moduł pomiarowy aparatu jest hermetycznie zamknięty co zapewnia stabilną temperaturę oraz stabilne warunki pomiaru. Ponadto z hermetycznie zamkniętego układu pomiarowego zostało wypompowane powietrze. Powstała w ten sposób próżnia pozwala na wyeliminowanie wpływu wilgotności i innych zewnętrznych czynników na pomiary.
Podczas badania próbek DairySpec FT rejestruje wszystkie parametry diagnostyczne tak, aby użytkownik miał pewność, że działania urządzenia było optymalne w momencie wykonywania analizy.
Program operacyjny w aparacie DairySpec FT oparty jest na platformie Windows. Obsługa instrumentu przez operatora odbywa się poprzez prosty i intuicyjny monitor dotykowy.
Wyrafinowane oprogramowanie eksportu danych i funkcji raportowania oraz możliwość dostępu do sieci pozwalają szefom laboratoriów na zdalne monitorowanie statusu instrumentu i analizę wyników.
Badane produkty
Mleko surowe (krowie, owcze, kozie, bawole), mleko pasteryzowane, mleka smakowe, śmietanka, serwatka oraz inne produkty na życzenie klienta.
Próbka może być świeża lub konserwowana
Dokładność i powtarzalność Cv < 0,5%: dla wszystkich składników
Czas analizy: od 20 sekund dla podstawowych parametrów ( czas analizy w zależności od ilości badanych parametrów i gęstości próbki)
Metoda: FTIR,
Certyfikaty
Aparat został opracowany zgodnie z rygorystycznymi zasadami projektowymi, które są standardem w firmie Bentley Instruments. Spełnia wymogi IDF 141C: 2000 oraz takich organizacji jak AOAC i ICAR w zakresie badania mleka i produktów mleczarskich.
DairySpec FT posiada oznaczenie CE i jest zgodny z następującymi Dyrektywami:
89/336/EEC, 73/23 EEC, 98/37/EEC, 99/45/EEC