Vinmetrica SC-55 - monitoring procesu fermentacji malolaktycznej (MLF) w winie.
Producent: Vinmetrica
Vinmetrica SC-55 - monitoring procesu fermentacji malolaktycznej (MLF) w winie.
Miernik SC-55 to doskonałe wyposażenie analitycznego wspomagające proces produkcyjny wina. Zestaw daje możliwość przeprowadzenia 10 testów przebiegu procesu malolaktycznej (MLF). W skład zestawu wchodzi – miernik SC-50, zestaw odczynników MLF, 10 próbek reakcyjnych, plastikowa miarka, zlewka, pipeta oraz kolba stożkowa.
Uwaga! Zestaw zawiera produkty, które muszą być przechowywane w zamrożonej postaci oraz być odpowiednio schłodzone podczas transportu. Po otrzymaniu przesyłki należy od razu włożyć ją w odpowiednio schłodzone miejsce. Instrukcje dotyczące przechowywania zostały zamieszczone na etykietach opakowania z odczynnikami.
Miernik podaje dokładny i rzetelny poziom stężenia kwasu jabłkowego w winie w celu wykrycia końca procesu fermentacji malolaktycznej (MLF). Wszystkie elementy zestawu pozwalają na wykonanie pełnych badań.
Miernik SC-55 MLF, zestaw odczynników, jedna próbka (wystarcza na 5 testów), pięć pustych fiolek reakcyjnych, jedna plastikowa miarka, jedna pipeta serologiczna 10 ml, plastikowa zlewka, jedna kolba stożkowa 15 ml, dwie plastikowe pipety, instrukcja obsługi
Analizator Vinmetrica SC-55 wykonuje pomiar ciśnienia wydzielanego przez reakcję fermentacyjną, która zachodzi w twoim winie. Podczas obecności kwasu jabłkowego zostaje wydzielany tlenek węgla CO2, który wykrywany jest jako ciśnienie. Ogólny schemat przeprowadzania testu:
Urządzenie informuje o poprawnym przebiegu procesu fermentacji malolaktycznej. Miernik jest w stanie wykryć poniżej 0.04 g/l kwasu jabłkowego w próbce wina. Dokładny opis pomiaru MLF można znaleźć w instrukcji obsługi oraz filmiku instruktażowym.