Szybka i niezawodna identyfikacja organizmów psujących piwo
Niepożądany rozwój bakterii kwasu mlekowego psujących piwo może powodować zmętnienie, zmiany koloru, a także ogromne zmiany w zapachu i smaku produktu. Zestaw testowy VIT® Bier Screening umożliwia jednoznaczną identyfikację poszczególnych bakterii kwasu mlekowego powodujących psucie w piwie i napojach mieszanych. Analizie mogą podlegać zarówno produkty gotowe, jak i próbki ze wszystkich etapów procesu warzenia, w tym ze zbiornika drożdżowego.
Ocena za pomocą mikroskopu fluorescencyjnego VIT®
Zestaw testowy VIT® Beer Screening znakuje poszczególne bakterie kwasu mlekowego powodujące psucie piwa za pomocą określonych sond genowych, co pozwala na ich identyfikację. Po krótkim przednamnażaniu (24-48 h) próbkę nanosi się na pola 1-7 dołączonego szkiełka mikroskopowego. Następnie każde pole jest traktowane określoną mieszanką sond genowych VIT®. W zależności od tego, który drobnoustrój lub drobnoustroje są obecne w próbce, zaczną świecić w tych polach, które zostały poddane działaniu odpowiednich sond genowych. Ocena jest przeprowadzana pod mikroskopem dostosowanym do VIT® i trwa maksymalnie 3 minuty.