Reprezentuje najnowsze osiągnięcia technologii w zakresie automatycznej analizy mleka. Zapewnia kompletną, wysoce dokładną analizę składu chemicznego mleka na przyjęciu, w trakcie standaryzacji oraz gotowych produktów mleczarskich.
Badane parametry
Podstawowe aplikacje umożliwiają pomiar zawartości: tłuszczu, białka (ogółem i właściwego), laktozy, suchej masy, suchej masy beztłuszczowej, mocznika, kazeiny, punktu zamarzania.
Dodatkowe aplikacje: do wyboru użytkownika przygotowane zostały dodatkowe kalibracje m.in. pH, kwas cytrynowy, profil kwasów tłuszczowych, wolne kwasy tłuszczowe, ciała ketonowe, cukry i wiele innych. Aparat daje możliwość badania łącznie ponad 50 parametrów z 1 próbki. Dodatkowo zastosowanie metody FTIR pozwala użytkownikowi na opracowywanie niezależnie lub we współpracy z firmą Bentley Polska wielu nowych aplikacji.
Badane produkty
Mleko surowe (krowie, owcze, kozie, bawole), mleko pasteryzowane, mleka smakowe, śmietanka, serwatka oraz inne produkty na życzenie klienta.
Próbka może być świeża lub konserwowana
Dokładność i powtarzalność Cv < 0,5%: dla wszystkich składników
Czas analizy: od 20 sekund dla podstawowych parametrów ( czas analizy w zależności od ilości badanych parametrów i gęstości próbki)
Wydajność w wersji manualnej: 30 – 50 próbek/godzinę
Metoda: FTIR,
Certyfikaty
Aparat został opracowany zgodnie z rygorystycznymi zasadami projektowymi, które są standardem w firmie Bentley Instruments. Spełnia wymogi IDF 141C: 2000 oraz takich organizacji jak AOAC i ICAR w zakresie badania mleka i produktów mleczarskich.
DairySpec FT posiada oznaczenie CE i jest zgodny z następującymi Dyrektywami:
89/336/EEC, 73/23 EEC, 98/37/EEC, 99/45/EEC