Moplant jest urządzeniem zaprojektowanym w celu oznaczania zawartości tłuszczu i suchej masy w mleku oraz produktach mleczarskich metodami referencyjnymi.
Metody wagowo-ekstrakcyjne według Röse-Gottlieba oraz Schmidt-Bondzynskiego są powszechnie uznawane za referencyjne dzięki dużej powtarzalności i dokładności wyników (powyżej 0,02%), podczas gdy inne metody (tzw. techniczne) są mniej dokładne, a przez to zarówno aparatura jak i proces ich wykonania muszą być sprawdzane.
Powszechnie znana i stosowana metoda ekstrakcyjna wykonywana przy użyciu tradycyjnego sprzętu laboratoryjnego jest czasochłonna i skomplikowana.
Urządzenie Moplant ułatwia i racjonalizuje cały proces oraz pozwala zaoszczędzić cenny czas dzięki możliwości przeprowadzenia wszystkich niezbędnych czynności związanych z oznaczeniem takich jak: rozpuszczanie, ekstrakcja, wirowanie, odparowanie, miareczkowanie, suszenie, chłodzenie, ważenie – zapewniając jednocześnie bezpieczeństwo pracy dzięki zastosowaniu systemu przeciwwybuchowego.
Urządzenie Moplant jest modułowe i może być dostępne w dwóch wersjach: pojedynczej lub podwójnej. Model podwójny posiada: dwie płyty grzewcze, dwie komory próżniowe i dwie komory chłodzące.