Nowoczesność w analizie mleka i produktów mleczarskich
Home » Asortyment » Aktualizacja dotycząca pomiaru SO2 w winie przy pomocy Vinmetrica SC-100/SC-300

Aktualizacja dotycząca pomiaru SO2 w winie przy pomocy Vinmetrica SC-100/SC-300

17.05.2024 r.
Mierniki do analizy wina firmy Vinmetrica cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród winiarzy w Polsce i na świecie. Amerykański producent sprzętu otrzymuje od swoich Klientów różne pytania dotyczące wykonywania pomiarów wolnego i całkowitego SO2 w winie oraz innych napojach alkoholowych. Wszystkie najnowsze informacje dotyczące zastosowania mierników Vinmetrica SC-100 oraz SC-300 są na bieżąco aktualizowane w instrukcjach obsługi.

Zastosowanie standardów SO2 w celu sprawdzenia dokładności pomiarów

Czasami pojawiają się pytania dotyczące sposobów sprawdzenia lub skalibrowania sondy do badania wolnego SO2, w celu upewnienia się czy uzyskane wyniki są dokładne. Krótka odpowiedź brzmi: jak najbardziej – jednak jest to trudne i generalnie nie ma potrzeby wykonywania tej czynności. Odpowiednią „kalibrację” wbudowano w odczynniki dołączone do zestawu w postaci titranta SO2, którego stężenie jest dokładnie kontrolowane (przy 0,0156 N, tak aby każdy użyty ml odpowiadał 20 ppm SO2). Odczynniki są stabilne do podanej na etykiecie daty ważności, a nawet po jej upływie.

Jeżeli chcesz spróbować sprawdzić dokładność miareczkowania SO2, możesz przygotować „wzorce” o znanym stężeniu. Pod poniższym linkiem znajduje się opis metod, które zalecamy przy przygotowywaniu standardów SO2: Kontrola standaryzacji SO2.

Opisuje to, jak stosować pirosiarczyn potasu (KMBS) lub korzystnie siarczyn sodu jako standard. Opisano także alternatywną metodę wykorzystującą witaminę C (kwas askorbinowy) jako substytut SO2.

Jak wspominano powyżej, metody są nieco trudne, aby uzyskać dobre wyniki. Jeżeli zastosujesz powyższą metodę i będziesz miał pytania, to chętnie omówimy temat szczegółowo.

Badanie całkowitego SO2 w winie

Badanie całkowitego SO2 w większości przypadków nie jest konieczne do kontrolowania utleniania i stabilności wina. Czasami komercyjne wymagania eksportowe wymagają przeprowadzenia testu całkowitego SO2, czasami winiarze chcą wiedzieć, czy poziom całkowity SO2 rośni wraz z upływem czasu. Ze względu na zdrowie i bezpieczeństwo TTB ma limit 350 ppm całkowitego SO2.

Nasza metoda pomiaru całkowitego SO2 opiera się na prostej odmianie metody badania wolnego SO2. Do 25 ml próbki wina dodaje się 10 ml 1N wodorotlenku sodu (NaOH). Przykrywa naczynie, aby ograniczyć dostęp powietrza i pozostawia na 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Na zakończenie tego procesu badający dodaje 8 ml (zamiast zwykłych 2 ml) roztworu kwasu, 2 ml reagenta, a następnie kontynuuje zwykłe miareczkowanie SO2.

Główną zmianą jest czas czas reakcji z wodorotlenkiem sodu – wcześniej zalecaliśmy 10 minut. Odkryliśmy, że w niektórych przypadkach skutkowało to nieco niższą wartością w porównaniu z okresem 20 minut. Stosowanie czasów reakcji dłuższych niż 20 minut nie wydaje się mieć żadnego znaczenia.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat urządzeń Vinmetrica? Skontaktuj się z nami za pomocą formularza online lub telefonicznie.

Newsletter
Spodobał Ci się ten artykuł? Zasubskrybuj nasz newsletter, aby otrzymywać więcej podobnych treści, być na bieżąco z najnowszymi produktami oraz ekskluzywnymi ofertami!

Współadministratorem danych jest firma Bentley Polska Sp. z o.o. Twój adres e-mail będzie wykorzystywany jedynie do rozsyłania informacji marketingowych. Zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania naszych wiadomości. Więcej informacji można uzyskać pisząc na adres e-mail: iod@bentley.pol.pl

Analiza wina
Badaj swoje wino przy użyciu naszych analizatorów, aby uzyskać najlepszą jakość i zapewnić doskonałe wrażenia smakowe.
Dowiedz się więcej