Webinar z serii „Exploring the Microbiome” #4
Temat: Sustainable Solutions for Gut Microbiota Modulation: From Discovery to Application (Zrównoważone rozwiązania dla modulacji mikrobioty jelitowej: od odkrycia do zastosowania)
Data: środa, 30 kwietnia, godz. 11:30–12:00
Udział bezpłatny. Webinar w języku angielskim
Zarejestruj się: https://www.eventbrite.co.uk/e/exploring-the-microbiome-with-professor-riley-tickets-1139930896999
Szczegółowe informacje można uzyskać kontaktując się z nami na numer tel. 607 099 899
lub adres e-mail: ecieslakiewicz@bentleyinstruments.com
Nelson Mota de Carvalho o sobie:
Posiadam tytuł licencjata z mikrobiologii (2016), magistra z mikrobiologii stosowanej (2018) oraz doktorat z biotechnologii ze specjalizacją w mikrobiologii (2024) uzyskany na Wydziale Biotechnologii Universidade Católica Portuguesa.
W latach 2017–2018 uczestniczyłem w programie ERASMUS na University of Reading (Wielka Brytania) w Katedrze Nauk o Żywności i Żywieniu, badając wpływ mąk owadzich na mikrobiotę jelitową człowieka in vitro w ramach mojej pracy magisterskiej.
W latach 2019–2023 pracowałem jako asystent laboratoryjny w Alchemy Project – wspólnym przedsięwzięciu Amyris Bio Products Portugal i Universidade Católica Portuguesa. Wspierałem rozwój in vitro modeli przewodu pokarmowego ludzi i zwierząt w celu oceny właściwości bioaktywnych składników pozyskiwanych z produktów ubocznych trzciny cukrowej.
W 2020 roku rozpocząłem studia doktoranckie w dziedzinie biotechnologii ze specjalizacją w mikrobiologii na Universidade Católica Portuguesa. Moje badania skupiają się na opracowaniu kompleksowej platformy modeli in vitro – GIOTA, umożliwiającej precyzyjną symulację przewodów pokarmowych zwierząt i ludzi.
Obecnie pracuję jako asystent badawczy w Biorbis, gdzie zajmuję się opracowywaniem zrównoważonych składników bioaktywnych pochodzących z produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego. Moje obszary specjalizacji obejmują mikrobiologię żywności, mikrobiotę jelitową, prebiotyki, probiotyki oraz modelowanie procesów trawiennych, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu diety na zdrowie ludzi i zwierząt.
Posiadam szerokie doświadczenie w pracy w zespołach multidyscyplinarnych i międzynarodowych, łącząc badania akademickie z praktycznym zastosowaniem w biotechnologii i przemyśle hodowlanym.
Moim celem jest rozwój zrównoważonych rozwiązań w dziedzinie zdrowia i żywienia, a także dalszy wkład w rozwój tej dynamicznie rozwijającej się branży.

Współadministratorem danych jest firma Bentley Polska Sp. z o.o. Twój adres e-mail będzie wykorzystywany jedynie do rozsyłania informacji marketingowych. Zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania naszych wiadomości. Więcej informacji można uzyskać pisząc na adres e-mail: iod@bentley.pol.pl
