Mykotoksyny są naturalnie występującymi substancjami wytwarzanymi przez niektóre pleśnie (grzyby) i można je znaleźć w różnych produktach żywnościowych. Mogą powodować szereg negatywnych skutków zdrowotnych i stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia zarówno ludzi, jak i zwierząt gospodarskich. Są jednym z największych wyzwań dla światowego przemysłu spożywczego w takich aspektach, jak bezpieczeństwo żywnościowe i żywienie.
Mykotoksyny, takie jak aflatoksyna, zearalenon, ochratoksyna, fumonizyna i womitoksyna, spowodowały miliony szkód na światowym rynku. Bioeasy oferuje wysokiej jakości testy do badania mykotoksyn w zbożach i paszach.
Współpracując jako partner z rolnikami i przetwórcami na całym świecie, firma Bioeasy dotrzymuje kroku globalnym wymaganiom przemysłu w zakresie testowania, aby zapewnić, że rośliny uprawne i produkty paszowe należą do najbezpieczniejszej żywności na świecie, wolnej od mykotoksyn.
Rodzaje testów do analizy mykotoksyn
Paski testowe Bioeasy stanowią skuteczne narzędzie do szybkiego i dokładnego wykrywania szeregu groźnych mykotoksyn, takich jak:
- Aflatoksyna (Afla),
- Ochratoksyna A (OTA),
- Zearalenon (ZEA),
- Deoksyniwalenol (DON),
- Toksyna T2
- Fumonizyna B1 (FB1)