Zestaw odczynników pozwalający na dokładny pomiar cukru resztkowego (glukoza + fruktoza) w próbce wina. Zestaw RRS oparty jest na metodzie Rebeleina, zwanej również metodą „Gold Coast”, w której cukry redukujące są utleniane przez zasadowy siarczan miedzi. Ilość pozostałej miedzi jest następnie określana za pomocą miareczkowania, co pozwala na uzyskanie dokładnej wartości cukru resztkowego. Dostarczone odczynniki umożliwiają wykonanie około 30 testów cukrów redukujących resztkowych.
Cukier resztkowy (RS) odnosi się do istotnego stężenia cukru, które pozostaje w winie, piwie lub cydrze na końcu fermentacji. Winiarze i piwowarzy zazwyczaj najbardziej interesują się stężeniem heksozy fermentującej, takich jak glukoza i fruktoza, które są głównymi cukrami redukującymi. To one decydują o poziomie słodyczy gotowego produktu. Przy poziomach cukru resztkowego wynoszących około 2 g/L (0,2%) lub wyższych, napój alkoholowy może samorzutnie wznowić fermentację, jeśli nie został odpowiednio ustabilizowany.
Uwaga: ten zestaw nie wykrywa sacharozy bezpośrednio. Udostępniamy metodę hydrolizy sacharozy przed analizą, jeśli chcesz uwzględnić sacharozę w wynikach za pomocą zestawu RRS.