Zestaw testowy do szybkiej identyfikacji wszystkich bakterii psujących piwo należących do rodzajów Lactobacillus i Pediococcus.
Zestaw testowy do szybkiej identyfikacji wszystkich bakterii psujących piwo należących do rodzajów Lactobacillus i Pediococcus.
Niepożądany rozwój bakterii kwasu mlekowego psujących piwo może powodować zmętnienie, zmiany koloru, a także ogromne zmiany w zapachu i smaku produktu. Zestaw testowy VIT® Bier Screening umożliwia jednoznaczną identyfikację poszczególnych bakterii kwasu mlekowego powodujących psucie w piwie i napojach mieszanych. Analizie mogą podlegać zarówno produkty gotowe, jak i próbki ze wszystkich etapów procesu warzenia, w tym ze zbiornika drożdżowego.
Zestaw testowy VIT® Beer Screening znakuje poszczególne bakterie kwasu mlekowego powodujące psucie piwa za pomocą określonych sond genowych, co pozwala na ich identyfikację. Po krótkim przednamnażaniu (24-48 h) próbkę nanosi się na pola 1-7 dołączonego szkiełka mikroskopowego. Następnie każde pole jest traktowane określoną mieszanką sond genowych VIT®. W zależności od tego, który drobnoustrój lub drobnoustroje są obecne w próbce, zaczną świecić w tych polach, które zostały poddane działaniu odpowiednich sond genowych. Ocena jest przeprowadzana pod mikroskopem dostosowanym do VIT® i trwa maksymalnie 3 minuty.
Lactobacillus acetotolerans • Lactobacillus backi • Lactobacillus brevis / brevisimilis • Lactobacillus (para-)buchneri • Lactobacillus (para-)casei • Lactobacillus (para-)collinoides • Lactobacillus coryniformis • Lactobacillus lindneri • Lactobacillus paucivorans • Lactobacillus perolens / harbinensis • Lactobacillus plantarum • Lactobacillus rossiae • Pediococcus claussenii • Pediococcus damnosus • Pediococcus inopinatus
Legenda:
• Żywe bakterie tego gatunku świecą na czerwono
• Żywe bakterie tego gatunku świecą na zielono
1. Kontrola Pozytywna
2. Lb. (para-)collinoides • / Lb. plantarum •
3. Lb. rossiae • / Lb. coryniformis •
4. Lb. (para-)buchneri • / Lb. perolens • / Lb. harbinensis •
5. Lb. paucivorans • / Pediococcus claussenii • / Lb. backi •
6. Lb. brevis / brevisimilis • / Pediococcus damnosus • / Lb. lindneri • / Pediococcus inopinatus •
7. Lb. acetotolerans • / Lb. (para-)casei •
Parametr | Wartość |
Rodzaj próbek | piwo i napoje piwne mieszane, izolaty, biofilmy, próbki higieniczne |
Technologia | Technologia sondy genowej VIT® |
Zawartość zestawu | odczynniki do analizy, instrukcja wykonania |
Ocena | za pomocą mikroskopu fluorescencyjnego dostosowanego do VIT® |
Rodzaj analizy | analiza jakościowa |
Wielkość opakowań | 25 analiz |
Specyfikacja może ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia.