Nasze testy pozwalają na analizę obecności patuliny w surowych owocach i warzywach, a także w takich produktach jak soki owocowe, przeciery czy inne przetwory owocowo-warzywne. Procedura jest prosta, nie wymaga specjalistycznego sprzętu, a wynik dostępny jest w ciągu 30 minut, co czyni ją efektywnym narzędziem w kontroli jakości żywności do wykorzystania w dowolnym momencie.
Patulina, znana również jako PAT, jest toksycznym metabolitem wtórnym wytwarzanym przez pleśnie takie jak Penicillium i Aspergillus. Występuje powszechnie w różnych spleśniałych owocach, warzywach i paszach kiszonkowych, a szczególnie poważne zanieczyszczenie występuje w jabłkach i ich przetworach. Patulina może powodować znaczne uszkodzenia układu nerwowego, oddechowego i moczowego człowieka, potencjalnie prowadząc do takich objawów jak porażenie nerwów, obrzęk płuc i niewydolność nerek. Ponadto może stwarzać ryzyko wpływu na płodność, powodować wady wrodzone i być rakotwórcza.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) maksymalny dopuszczalny poziom patuliny wynosi:
- 50 μg/l w soku jabłkowym
- 50 μg/kg w jabłkach (w postaci stałej)
- 10 μg/l w żywności dla dzieci i niemowląt na bazie jabłek
Procedura krok po kroku
- Dodać rozcieńczalnik patuliny do probówki.
- Dodać 200 μl klarownej próbki.
- Dodać 200 μl roztworu detekcyjnego.
- Inkubować przez 3 minuty w temperaturze 40 ± 2°C.
- Włożyć pasek testowy do probówki i inkubować przez kolejne przez 6 minut.
- Odczytać wynik z paska testowego.
Automatyczny odczyt wyników
Przenośny czytnik YR-SG21 jest przeznaczony do odczytu pasków testowych jakościowych i ilościowych do wykrywania patuliny, aflatoksyny B1, deoksyniwalenolu, zearalenonu, ochratoksyny A, toksyny T-2 i fumonizyny. Można go również rozszerzyć o testy w obszarach, takich jak pozostałości pestycydów, metale ciężkie i GMO.