Miód jest powszechnie uważany za produkt naturalny i zdrowy. W miodzie nie są dozwolone żadne antybiotyki ani żadne dodatki. Jednak zarówno pszczoły, jak i rośliny są poddane działaniu antybiotyków. Są one powszechnie stosowane w leczeniu chorób pszczół i odgrywają zasadniczą rolę w pszczelarstwie. Niestety w ten sposób pozostałości antybiotyków mogą przedostać się także do miodu.
Chociaż antybiotyki są przydatne w zwalczaniu chorób, istnieje ryzyko pozostawienia pozostałości leków w gotowym produkcie, w wyniku czego stosowanie środków przeciwdrobnoustrojowych w pszczelarstwie jest regulowane, a niektóre z nich są zakazane. Skupienie się na ochronie konsumenta stworzyło zapotrzebowanie na szybkie, niezawodne i czułe metody kontroli.
O firmie Bioeasy:
Firma Bioeasy działając w ścisłej współpracy z pszczelarzami i przetwórcami miodu, wyprzedza konkurencję w zakresie globalnych standardów testowych. Dzięki zaawansowanym badaniom i rygorystycznym procedurom, Bioeasy zapewnia, że produkty badane testami Bioeasy należą do najbezpieczniejszych produktów spożywczych na świecie. To zaangażowanie w jakość i bezpieczeństwo stanowi fundament działalności firmy i gwarantuje, że klienci otrzymują najwyższą jakość miodu.