Miernik SC-300 to urządzenie służące do prostego i dokładnego oznaczania SO2, pH i kwasowości miareczkowej w winach, cydrach oraz innych płynach. Badanie tych parametrów stanowi podstawę w kontroli procesu produkcji wysokiej jakości wina. Zestaw zawiera wszystkie elementy niezbędne do przeprowadzenia 50 pomiarów siarczynowych oraz 30 testów na kwasowość wina – analizator SC-300, dwie elektrody, komplet reagentów, pipety, strzykawkę i zlewkę.
Urządzenie SC-300 jest kompleksowym rozwiązaniem łączącym w sobie funkcje mierników SC-100 (pomiar wolnego i całkowitego SO2) oraz SC-200 (pomiar pH i kwasu winowego), opracowanym w postaci jednego, poręcznego instrumentu analitycznego.
Model SC-300 został zaprojektowany na tym samym sprzęcie i oprogramowaniu, co pozostałe analizatory. Zapewnia to bardzo dużą dokładność oraz szybkość przeprowadzanych badań. Prosta obsługa urządzenia powoduje, że mogą z niego korzystać zarówno początkujący winiarze, jak i zaawansowani producenci.
Sygnał dźwiękowy oraz wizualny (dioda na obudowie) automatycznie informuje użytkownika o punkcie końcowym procesu miareczkowania. Wyniki pojawią się natychmiast.
W przeciwieństwie do ogólnie przyjętej metody miareczkowania, badanie nie opera się na zmianie koloru wina. Oznacza to, że miernik SC-300 pozwala na łatwe wykrycie siarczanów niezależnie od koloru, co szczególnie ważne jest przy badaniu czerwonego wina!
Jedyny na rynku, poręczny i kompletny instrument do mierzenia poziomu siarczynów (SO2), pH oraz kwasowości wina podczas procesu fermentacji i starzenia. Możliwość łatwego przeprowadzania pomiarów nawet w czerwonych winach!
Zestaw zawiera wszystkie elementy niezbędne do wykonania pomiaru SO2, pH oraz kwasowości w winach i moszczach.
Dodatkowe testy: miernik SC-300 ma możliwość wykonywania analizy pozostałości cukrów oraz rozpuszczonego tlenu.
Więcej informacji o wykonywaniu testów na wolne oraz całkowite SO2 za pomocą miernika Vinmetrica SC-300 można znaleźć w instrukcji obsługi oraz filmach instruktażowych.
Wykonanie testu pH w próbce wina jest bardzo proste i można go przeprowadzić w 5 krokach:
Specyfikacja techniczna* dotycząca produktu Vinmetrica SC-300:
Wolne i całkowite SO2 |
pH |
Kwasowość |
|
Dokładność | +/- 2 ppm | lepsza niż 0.02 | +/- 0.2 g/l kwasu winowego |
Czułość | na poziomie 2 ppm | - | do +/- 0.2 g/l kwasu winowego |
Zakres pomiarowy | wolne i całkowite SO2 | od 1.0 do 13 | kwas winowy |
Specyfikacja może ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia.