Miernik SC-300 to urządzenie służące do prostego i dokładnego oznaczania SO2, pH i kwasowości miareczkowej w winach, cydrach oraz innych płynach. Badanie tych parametrów stanowi podstawę w kontroli procesu produkcji wysokiej jakości wina. Zestaw zawiera wszystkie elementy niezbędne do przeprowadzenia 50 pomiarów siarczynowych oraz 30 testów na kwasowość wina – analizator SC-300, dwie elektrody, komplet reagentów, pipety, strzykawkę i zlewkę.
Urządzenie SC-300 jest kompleksowym rozwiązaniem łączącym w sobie funkcje mierników SC-100 (pomiar wolnego i całkowitego SO2) oraz SC-200 (pomiar pH i kwasu winowego), opracowanym w postaci jednego, poręcznego instrumentu analitycznego.
Model SC-300 został zaprojektowany na tym samym sprzęcie i oprogramowaniu, co pozostałe analizatory. Zapewnia to bardzo dużą dokładność oraz szybkość przeprowadzanych badań. Prosta obsługa urządzenia powoduje, że mogą z niego korzystać zarówno początkujący winiarze, jak i zaawansowani producenci.
Sygnał dźwiękowy oraz wizualny (dioda na obudowie) automatycznie informuje użytkownika o punkcie końcowym procesu miareczkowania. Wyniki pojawią się natychmiast.
W przeciwieństwie do ogólnie przyjętej metody miareczkowania, badanie nie opera się na zmianie koloru wina. Oznacza to, że miernik SC-300 pozwala na łatwe wykrycie siarczanów niezależnie od koloru, co szczególnie ważne jest przy badaniu czerwonego wina!