Miernik Vinemtrica SC-100 to szybkie i pewne urządzenie do przeprowadzania testów siarczynowych w winie. Zestaw zawiera wszystkie elementy niezbędne do przeprowadzenia 50 testów SO2 w winie – miernik Vinmetrica SC-100A, elektrodę, pipety, zlewkę oraz strzykawkę.
Analizator Vinmetrica SC-100 zapewnia kompleksową kontrolę nad poziomem SO2 w winie. To niezwykle dokładny i czuły system miareczkowania, który za pomocą wizualnych i dźwiękowych komunikatów informuję użytkownika o wykryciu siarczynów przez elektrodę.
W przeciwieństwie do ogólnie przyjętej metody miareczkowania, badanie nie opera się na zmianie koloru. Oznacza to, że miernik SC-100 pozwala na łatwe wykrycie siarczanów niezależnie od koloru, co szczególnie ważne jest przy badaniu czerwonego wina!
Analizatory z serii Vinmetrica to łatwe w obsłudze urządzenia przeznaczone zarówno dla amatorskich, jak i zaawansowanych winiarzy.
Vinmetrica SC-100 stanowi dobre rozwiązanie dla producentów potrzebujących szybko i łatwo przeprowadzić badanie zawartości wolnego oraz całkowitego SO2 w swoim winie lub cydrze. Jeden test trwa nie dłużej niż 5 minut i pozwala na uzyskanie wyników o dokładności + / - 2 ppm.
Mierniki Vinemtrica stanowią dobrą alternatywę dla powszechnie stosowanej i sprawdzonej metody Rippera, której pomiar opiera się na zmianie koloru skrobi.
Analiza wina odbywa się poprzez wykorzystanie elektrody amperometrycznej, zastępując odczynnik jodowy bardziej stabilnym reagentem. Łatwość przeprowadzenia pomiaru oraz duża dokładność tej metody miareczkowania jest bardziej korzystna i wydajna w stosunku do powszechnej metody Rippera.
Titrant SO2 reaguje z siarczynem w winie. Gdy całe wolne SO2 zostanie zmiareczkowane, punkt końcowy jest sygnalizowany przez wskaźniki wizualne i dźwiękowe w mierniku. Punkt końcowy testu jest znacznie bardziej czuły, niż punkt końcowy skrobi powszechnie stosowanej do miareczkowania siarczynów. Jest ostry i wyraźny nawet przy analizie czerwonych win i moszczów.
Po zakończeniu procesu miareczkowania należy określić objętość wykorzystanego titranta, tj. jego różnicę stanu początkowego oraz końcowego na strzykawce, a następnie pomnożyć przez liczbę 20 (współczynnik konwersji).
Współczynnik konwersji uwzględnia znaną koncentracje titranta oraz kilka prostych przeliczeń jednostek, co pozwala określić zawartość wolnego SO2 w twojej próbce wina. Na przykład, jeżeli podczas miareczkowania wykorzystałeś 1,2 ml Titranta, twoje równanie będzie wyglądać następująco:
1.2 ml x 20 = 24 ppm wolnego SO2
Zestaw zawiera wszystkie elementy niezbędne do wykonania pierwszych 50 testów.
Do przeprowadzenia testu nie jest wymagane mieszadło magnetyczne czy biureta, jednak ich wykorzystanie może ułatwić całą procedurę. W naszej ofercie można znaleźć szklaną biuretę 10 ml, uchwyty na biurety, stojaki laboratoryjne, mieszadła magnetyczne oraz wiele innych akcesoriów. Zapraszamy do kontaktu telefonicznego.
Test na poziom siarczynów w winie można wykonać w 6 krokach:
Więcej informacji o wykonywaniu testów na wolne oraz całkowite SO2 za pomocą miernika Vinmetrica SC-100 można znaleźć w instrukcji obsługi oraz filmach instruktażowych.
Specyfikacja techniczna* dotycząca produktu Vinmetrica SC-100:
Czułość | na poziomie 2 ppm dla wolnego i całkowitego SO2 w próbce 25 ml wina | ||
Dokładność | +/- 2 ppm wolnego lub całkowitego SO2 |
Specyfikacja może ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia.