Analizator win ALPHA to wysoce dokładny spektrometr FT-IR wyposażony w układ do zaawansowanej analizy wina, moszczu i soków w oparciu o technikę spektrometrii ATR (spektroskopia osłabionego całkowitego odbicia w podczerwieni).
Szybka (poniżej 1 minuty), dokładna analiza moszczy win gronowych i owocowych na każdym etapie produkcji (zbór, tłoczenie, dojrzewanie, leżakowanie, butelkowanie itp.) pozwala na sprawną i lepszą organizację produkcji.
Natychmiastowa informacja o składzie surowca i półproduktu pozwala na wdrożenie nowych wyrobów oraz udoskonalenie produktów istniejących.
Otwarcie nowych rynków zbytu – poprawa konkurencyjności.
Wzrost prestiżu firmy oraz podnoszenie zadowolenia i bezpieczeństwa pracy – aparat jest bezodczynnikowy. Tradycyjne metody oznaczeń są długotrwałe i czasochłonne oparte na konieczności zastosowania niebezpiecznych chemikaliów (kwasy, zasady).
Uzyskanie szybkiej informacji o produkcie pozwala na wprowadzenie zmian technologiczno-organizacyjnych (decyzja o zbiorze, parametrach procesu technologicznego itp.).
Szeroki zakres badawczy, kilka parametrów analizowanych jednocześnie, i informacja uzyskiwana w czasie rzeczywistym pozwalają na szybką reakcję i skrócenie procesu decyzyjnego a w praktyce na podniesienie atrakcyjności i jakości produktu poprzez zmianę komponentów i lepsze wykorzystanie surowca. W efekcie skutkować to może obniżeniem kosztów produkcji, zużycia energii i dostosowaniem produktu do preferencji konsumentów.