Przy pomocy jednego analizatora można badać niemal wszystkie produkty mleczarskie o różnej konsystencji: pasty, proszki, granulaty, sery twarde, jogurty, twarogi itp. Tylko jeden instrument może zapewnić szybką kontrolę jakości materiałów stałych, past oraz o gęstej konsystencji.
Spektrometry FT-NIR są przeznaczone do zastosowań laboratoryjnych, magazynowych lub linii produkcyjnych nie wymagających odporności na zanieczyszczenia na poziomie standardu IP. Aparaty wykorzystują interferometr polaryzacyjny, niewrażliwy na wstrząsy, wibracje oraz nie wymagający okresowych kalibracji. Nie wymagają stosowania środków osuszających, jako referencje wykorzystywane jest światło lasera. Dzięki szybkim analizom systemy NIR stanowią łatwą i skuteczną alternatywę dla metod tradycyjnych. Wyeliminowanie z cyklu pomiarowego odczynników chemicznych pozwala na redukcje kosztów badań, zwiększa bezpieczeństwo w laboratoriach oraz ogranicza uciążliwy wpływ laboratorium na środowisko naturalne. Dzięki odporności na wstrząsy systemy NIR umożliwiają prowadzenie analiz poza pomieszczeniami laboratorium poprzez stworzenie mobilnej stacji pomiarowej. W bardzo łatwy sposób aparaty można dostosować do późniejszych wymagań użytkownika – poprzez montaż odpowiednich modułów. Wymiana modułów pomiarowych oraz lampy, lasera pozycjonującego jest możliwa do przeprowadzenia przez użytkownika.
Dostępne są również różne typy oprogramowania, gotowe kalibracje i prekalibracje przeznaczone dla przemysłu mleczarskiego.
– System nie wymaga corocznej konserwacji
– Obudowa analizatora szczelnie zamknięta, odporna na wilgotność i zapylenie.