Analizatory NIR firmy Bruker Optics, dedykowane dla branży mleczarskiej, wspierające kontrolę jakości zarówno w laboratorium, jak i w procesie produkcji.
Spektrometry FT-NIR takie jak MPA II Dairy oferują kompleksową analizę składu mleka lub produktów końcowych. Pozwalają na oznaczanie zawartości tłuszczu, białka, laktozy, wilgotności, suchej masy i innych składników, a także na kontrolę jakości oraz zgodność partii. Próbki w dowolnej formie – płynnej, półstałej czy stałej – są analizowane w ciągu kilku sekund na każdym etapie procesu: w laboratorium, w pobliżu linii produkcyjnej (at-line) lub bezpośrednio w procesie (in-line).
Personel laboratoryjny jest w stanie szybko i łatwo analizować próbki, co znacząco zwiększa liczbę badań możliwych do przeprowadzenia w ciągu dnia, zwłaszcza w porównaniu z konwencjonalnymi metodami testowania. Analizatory NIR zapewniają wykonywanie pomiarów w sposób ciągły, co pozwala na częstszą kontrolę i większą precyzję. Przyczynia się to bezpośrednio do obniżenia kosztów na przykład poprzez:
Wszystkie analizatory mleka są dostarczane z gotowymi aplikacjami dostosowanymi do poszczególnych produktów, co zapewnia szybkie i skuteczne wdrożenie. Zapoznaj się z poniższymi informacjami na temat konkretnych kategorii produktowych.
Optymalnym rozwiązaniem analitycznym do badania mleka surowego i płynnych produktów mlecznych jest analizator MPA II Dairy, który łączy spektrometr FT-NIR MPA II z modułem dozowania próbek płynnych (LSM II). Ten podwójny system pozwala na przełączanie między wydajnym homogenizatorem a pompą perystaltyczną, w zależności od lepkości i rodzaju produktu. Dzięki temu możliwa jest analiza każdego płynnego produktu mlecznego – zarówno homogenizowanego, jak i niehomogenizowanego. W przeciwieństwie do standardowych analizatorów, MPA II jest w stanie zbadać produkty o intensywnej lepkości dzięki dużej ścieżce optycznej komórki przepływowej wynoszącej 1 mm (1000 μm).
Surowe mleko i inne jego rodzaje
Mleko surowe jest zazwyczaj podgrzewane i homogenizowane przed pomiarem, aby zapewnić najwyższą precyzję i powtarzalność wyników. Pod względem dokładności i powtarzalności metoda FT-NIR jest równoważna tradycyjnym systemom FT-IR, ale oferuje dodatkowe możliwości. Typowe dokładności pomiarów wynoszą około 0,03% lub lepiej dla tłuszczu i białka, a powtarzalność jest na poziomie poniżej 0,01%. Analizator MPA II z modułem LSM II jest dostarczany z dedykowanymi pakietami kalibracyjnymi, które można wykorzystać do analizy różnych rodzajów mleka, w tym mleka surowego, odtłuszczonego, standaryzowanego oraz UHT.
Produkty mleczne w płynie
MPA II Dairy umożliwia analizę także pochodnych, płynnych produktów mlecznych i roślinnych, niezależnie od ich składu. Dzięki dużej ścieżce optycznej możliwe jest badanie nawet bardzo lepkich próbek, takich jak mleko zagęszczone i koncentraty, bez konieczności homogenizacji. Sprzęt sprawdza się również w przypadku produktów zawierających cukry i błonnik, np. napojów jogurtowych czy mleka dla kotów. Moduł LSM II zapewnia elastyczność, umożliwiając automatyczne przełączanie trybu pracy bez ingerencji w sprzęt.
Możliwość bezpośredniego badania:
serwatka i koncentraty, koncentraty białek serwatkowych i laktozy, śmietana i śmietanka serwatkowa, permeaty i retentaty, mleko zagęszczone zwykłe oraz słodzone, napoje mleczne i premiksy, roślinne napoje mleczne, roztopione lody
Produkty mleczne stałe i półstałe, takie jak proszki mleczne, sery i jogurty, mogą być analizowane za pomocą spektroskopii FT-NIR przy użyciu pomiaru odbiciowego. Urządzenia MPA II i TANGO z sferą integrującą umożliwiają szybkie i łatwe badanie próbek w laboratorium lub przy linii produkcyjnej. Analiza odbiciowa odbywa się od spodu próbki – ta jest obracana w celu zwiększenia dokładności pomiaru. Do analizy procesowej spektrometry MATRIX-F oferują szeroki wybór sond i akcesoriów, pozwalając na badanie każdego rodzaju produktu zarówno on-line, jak i in-line.
NIR to doskonała metoda umożliwiająca szybkie i jednoczesne oznaczanie wilgotności, tłuszczu i białka w proszku mlecznym. Dodatkowo można analizować zawartość popiołu oraz laktozy. Producenci monitorują te parametry w celu optymalizacji zawartości wilgoci, zwiększenia spójności produktu, efektywniejszego wykorzystania energii (np. do optymalizacji procesu suszenia) lub redukcji testów laboratoryjnych gotowego produktu.
Dostępne kalibracje obejmują pełen zakres produktów – od proszku serwatkowego, mleka odtłuszczonego i pełnego, aż po proszek śmietankowy.
Na ogół firmy produkują szeroki asortyment jogurtów, deserów i lodów o różnych smakach i teksturach – zarówno owocowych, jak i czekoladowych. Spektroskopia NIR pozwala na szybkie oznaczanie kluczowych parametrów jakościowych, takich jak tłuszcz, białko i sucha masa, bezpośrednio w strefie produkcyjnej. Jeden model kalibracji może być stosowany niezależnie od smaku czy dodatków, co upraszcza proces analizy.
Półstałe próbki zazwyczaj bada się w szalkach kwarcowych, a w przypadku konieczności zachowania wysokiej higieny można używać jednorazowych szalek polistyrenowych. Desery płynne i roztopione lody o średniej lepkości można analizować jak ciecze, wykorzystując opisany powyżej system LSM II, który podgrzewa i transportuje próbkę do kuwety przepływowej.
Proponowane przez nas rozwiązania mierzą kluczowe parametry jakościowe sera, takie jak tłuszcz, białko i zawartość suchej masy – w zaledwie kilka sekund. Jeden analizator pozwala na szybkie i precyzyjne badanie pełnej gamy serów – od twardych, krojonych, kremowych, aż po sery miękkie. W przypadku niektórych typów produktów możliwe jest oznaczanie zawartości soli oraz wartości pH
Ser tarty rozsypuje się na szalkę, a sery miękkie rozprowadza po dnie naczynia. Użytkownik dobiera metodę próbkowania według własnych potrzeb.
W procesie produkcji masła kluczowe jest utrzymanie odpowiedniego poziomu tłuszczu, aby zwiększyć zawartość wilgoci bez naruszania norm jakości. Spektroskopia FT-NIR daje szybką analizę wilgotności oraz tłuszczu w maśle, korzystając z urządzeń MPA II i TANGO w trybie pomiaru odbiciowego. Próbki są umieszczane w szalkach kwarcowych lub jednorazowych polistyrenowych, a następnie umieszczane na oknie analizatora. Rotator próbki pozwala na dokładniejsze skanowanie i analizę większej powierzchni próbki. Zarówno masło solone, jak i niesolone można badać pod kątem wilgotności, a w przypadku masła solonego również zawartości soli.
Rynek roślinnych produktów mlecznych rozwija się dynamicznie, szczególnie w obszarze napojów roślinnych, jogurtów i serów. Ze względu na dużą różnorodność i szybki rozwój tych produktów, kluczowe jest sprawne i precyzyjne monitorowanie ich składu. Spektroskopia FT-NIR umożliwia szybką analizę parametrów jakościowych w zaledwie kilka sekund, co czyni ją idealnym rozwiązaniem dla producentów roślinnych alternatyw dla nabiału.