Home < Asortyment < Wagi laboratoryjne – najważniejsze zasady prawidłowego ważenia

Wagi laboratoryjne – najważniejsze zasady prawidłowego ważenia

22.04.2021r.

Obecnie dostępne modele wag laboratoryjnych są konstruowane z myślą o szybkiej oraz wygodnej  obsłudze. Jednak nawet najbardziej precyzyjne i przyjazne urządzenia mogą wykazywać nieprawidłowości wynikające z niespełnienia kilku podstawowych zasad prawidłowego użytkowania, co jest szczególnie istotne w przypadku ważenia bardzo małych mas (w skali mikro). Jak ważyć na wadze laboratoryjnej? Skorzystaj z naszych uniwersalnych wskazówek, aby uzyskać dokładne wyniki pomiarów.

Istnieją cztery podstawowe aspekty na które trzeba zwrócić uwagę:

 

Odpowiedni dobór lokalizacji

Kluczowym elementem jest znalezienie odpowiedniego miejsca pracy dla wagi, takiego którego najbliższe otoczenie nie będzie miało żadnego wpływu na wykonywanie pomiarów. Nie zaleca się ustawiania urządzeń w miejscach narażonych na nadmierną aktywność słoneczną, ale także w pobliżu wszelkich ruchów powietrza (np. okien, drzwi, klimatyzacji i wentylatorów – również komputerowych).

Monitorowanie warunków środowiskowych panujących w pomieszczeniu ma duże znaczenie, gdyż każda zmiana temperatury lub wilgotności może mieć wpływ na wyniki pomiarów. Wewnętrzny system kalibracji AutoCal™ dostępny w wagach firmy OHAUS skutecznie chroni przed tego typu czynnikami, automatycznie kalibrując wagę po każdorazowym wykryciu zmiany temperatury, jeżeli jest na tyle duża, aby mogła wpłynąć na wyniki. Kalibracja odbywa się również co kilka godzin w zależności od modelu.  

W skrócie:

  • Znajdź odpowiednie miejsce dla swojej wagi.
  • Upewnij się czy w pobliżu nie występują ruchy powietrza lub wibracje.
  • Zadbaj o stabilne warunki środowiskowe pod kątem temperatury i wilgotności.
  • Stwórz odpowiednią ilość wolnego miejsca wokół wagi.

 

Stabilne zasilanie

Kolejny krok poniekąd może być uzależniony od opisanego powyżej. Po znalezieniu dogodnego miejsca należy zapewnić urządzeniu stabilne zasilanie. Podczas pracy, waga powinna być podłączona do gniazdka sieciowego i działać nieustannie w trybie czuwania. Po pierwszej instalacji należy odczekać pewien czas, aż waga nagrzeje się do odpowiedniej temperatury i przystosuje do środowiska pracy. W zależności od modelu urządzenia – może to trwać od 3 do 12 godzin. Stabilne i ciągłe podłączenie do zasilania elektrycznego powoduje utrzymanie części elektronicznych we właściwej temperaturze i zapobiega występowaniu awarii.

W skrócie:

  • Zapewnij stabilne źródło zasilania.
  • Przełącz wagę w tryb czuwania, kiedy nie jest używana.
  • Po podłączeniu do sieci poczekaj, aż waga nagrzeje się do odpowiedniej temperatury.

 

Wypoziomowanie wagi

Kolejnym ważnym czynnikiem, który ma kluczowy wpływ na uzyskiwanie precyzyjnych pomiarów jest ustawienie wagi na równym podłożu.  Różne urządzenia oferują odmienne sposoby wypoziomowania – w przypadku wag analitycznych OHAUS Explorer czynność ta została uproszczona za pomocą wmontowanej poziomicy z pęcherzykiem powietrza oraz specjalnej funkcji poziomowania. Na podstawie informacji dostępnych na ekranie oraz pozycji pęcherzyka powietrza użytkownik ma możliwość dostosowania wysokości poszczególnych nóżek, tak aby zapewnić równe oraz stabilne położenie swojej wagi.

W skrócie:

  • Upewnij się czy waga była właściwie wypoziomowana
  • Wyreguluj ustawienie swojej wagi przy pomocy załączonej poziomicy z pęcherzykiem powietrza, pokręteł regulacyjnych przy nóżkach oraz funkcji poziomowania (jeżeli opcje te są dostępne w wyposażeniu).

 

Poprawny odczyt wskazania pomiaru masy

Ostatnim ważnym elementem jest odpowiednie przeprowadzenia procesu ważenia, a dokładniej sprawdzeniu kilku ustawień. Przed każdym pomiarem należy upewnić się, że waga jest wyzerowana – na wyświetlaczu powinno widnieć stabilne zero. W tym przypadku można przeprowadzić pomiar masy. W serii wag analitycznych OHAUS Explorer, mała gwiazdka widoczna po lewej stronie wyświetlacza oraz wyemitowany sygnał dźwiękowy stanowią potwierdzenie o stabilności uzyskanych wyników.

Wszystkie próbki należy umieszczać po środku szalki, aby uniknąć błędów pomiaru przy niecentrycznym ustawieniu obciążenia. Warto pamiętać, że najlepsze są jak najmniejsze naczynia wagowe. Nie zaleca się stosowania naczyń plastikowych, ponieważ mogą przenosić ładunki elektrostatyczne i wpłynąć na wynik ważenia. Ważenie gorących lub zimnych próbek bądź naczyń może powodować zawirowania powietrza mające negatywny wpływ na wyniki – z tego powodu próbki powinny mieć temperaturę pokojową. Drzwiczki do szafki przeciw podmuchowej powinno otwierać się jedynie wtedy, gdy jest to konieczne. Zapewnia to stabilne warunki wewnątrz komory ważenia. Niektóre modele wag OHAUS posiadają system automatycznego otwierania i zamykania drzwiczek bocznych z możliwością sterowania za pomocą bezdotykowych czujników. Wystarczy ruch ręką nad sensorem, aby wprawić drzwiczki w ruch. System ten sprawia, że proces ważenia jest dla użytkownika jeszcze wygodniejszy.

Warto powrócić jeszcze to kwestii ładunku elektrostatycznego mającego znaczący wpływ na niepoprawność wyników. Jak wyżej wspominano, największą tendencję do tego typu zjawiska wykazują plastikowe pojemniki w warunkach niskiej wilgotności powietrza. Aby temu zapobiec, najlepiej stosować antystatyczne naczynia lub eliminować niepożądane ładunki poprzez wykorzystanie jonizatora. Niektóre modele wag OHAUS zostały wyposażone we wbudowane jonizatory.  W przeciwnym razie można zaopatrzyć się w tego typu urządzenia samodzielnie.

W skrócie:

  • Przed każdym ważeniem upewnij się, że na wyświetlaczu widnieje wartość ZERO.
  • Odczytuj wyniki jedynie wtedy, gdy waga potwierdzi ich stabilność (gwiazdka z lewej strony wyświetlacza)
  • Umieść masę do pomiaru na środku szalki.
  • Unikaj naczyń podatnych na ładunki elektrostatyczne.

Wdrożenie i przestrzeganie powyżej opisanych zasad nie powinno zająć wiele czasu, ale zagwarantuje odpowiednią pracę urządzenia i otrzymanie wiarygodnych wyników pomiarowych. Instrukcja powinna okazać się przydatna szczególnie dla posiadaczy wag analitycznych OHAUS Explorer Semi-micro.

Tagi: