Oznaczanie mocy alkoholu w winach, moszczach, piwach i napojach spirytusowych o wysokiej gradacji zgodnie z rozporządzeniem Międzynarodowej Organizacji Winorośli i Wina (OIV), CEE 2676/90 y CEE 2870/2000.
Oznaczanie mocy alkoholu w winach, moszczach, piwach i napojach spirytusowych o wysokiej gradacji zgodnie z rozporządzeniem Międzynarodowej Organizacji Winorośli i Wina (OIV), CEE 2676/90 y CEE 2870/2000.
Programowalne wytwarzanie pary
Możliwość sterowania wytwarzaniem pary za pomocą ręcznego regulatora, aby móc zarządzać destylacją alkoholu nawet dla różnych podziałek powyżej 40º. Zapobiega tworzeniu się piany podczas powolnego wrzenia dla lepszych rezultatów
Destylacja przez przeciąganie parą
Próbka jest podgrzewana za pomocą pary wody destylowanej, przeprowadzając destylację zgodnie z przepisami OIV, CEE 2676/90 i CE 2870/2000, a tym samym zapewniając wiarygodne wyniki.
Bezpieczeństwo przede wszystkim
Sprzęt został wyposażony w system bezpieczeństwa. Podczas destylacji, jeśli system wykryje brak wody z kranu, automatycznie zatrzymuje się. W ten sposób unika się podnoszenia do wysokiego ciśnienia, które mogłoby być niebezpieczne dla użytkownika i powodować nieprawidłowe działanie sprzętu.
Sygnał wizualny
Sprzęt wyposażono w dwa podświetlane znaki, które wskazują na brak wody destylowanej do wytwarzania pary i brak wody z sieci do chłodzenia.
Nadzór nad przebiegiem procesu
Proces destylacji odbywa się w szklanej rurce bez zasłony, dzięki czemu użytkownik może cały czas monitorować proces i nadzorować prawidłowe działanie sprzętu, a tym samym być pewnym uzyskania prawidłowych wyników.
Wytworzenie destylatu w niskiej temperaturze
Temperatura próbki waha się od około 100 °C (w której uzyskuje się wrzenie) do 22 °C, temperatura, w której zbiera się destylat.
Automatycznie zatrzymanie po zakończeniu destylacji
Urządzenie Enodest posiada czujnik, który pozwala zatrzymać destylację po odparowaniu i skropleniu całego alkoholu.
Zbiór różnych objętości destylatu
Enodest posiada adapter do zbierania fiolek o różnych objętościach. Ta adaptacja umożliwia zgodność z różnymi przepisami międzynarodowymi.
1 probówka destylacyjna dla maksymalnej objętości próbki 100 ml • 1 probówka destylacyjna na maksymalną objętość próbki 250 ml • 1 kolba miarowa 100 ml • 1 kolba miarowa 200 ml • 1 kolba miarowa 250 ml • 1 pojemnik do szybkiego podłączenia 10 litrów na H2O • Węże przyłączeniowe.
Najnowsza wersja destylatora enologicznego ENODEST, rozwiązania do dokładnego i wydajnego oznaczania zawartości alkoholu w napojach, piwach, likierach i innych napojach alkoholowych. Nadaje się również do analizy kwasowości lotnej i kwasu sorbinowego.
Parametr | Wartość |
Przepływ wody chłodzącej | 75 l/h |
Zużycie wody | 1.6 l/h |
Pojemnik na wodę destylowaną | 10 L |
Przybliżony czas destylacji | 7 min./200 ml |
Metoda destylacji | Wytwarzanie pary wodnej |
Wymiary | 384 x 360 x 865 mm |
Waga | 27 Kg |
Zasilanie | 2000 W, 50/60 Hz |
Specyfikacja może ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia.