Optymalizacja produkcji paszy dla zwierząt ma kluczowe znaczenie, ponieważ stanowi największy koszt operacyjny dla większości producentów bydła. Technologia FT-NIR wspiera osiągnięcie najwyższej jakości przy najniższych kosztach.
Aby utrzymać optymalną równowagę między kosztami a wydajnością produkcji, wszystkie składniki paszowe powinny być weryfikowane pod kątem zawartości składników odżywczych. Uzyskane wartości są następnie wykorzystywane do formułowania racji żywieniowych i niezbędnych suplementów. Jednak skład surowców paszowych może się znacznie różnić w zależności od ich pochodzenia, zastosowanych nawozów, zmian sezonowych, transportu czy warunków przechowywania. Surowce dostarczane do mieszalni pasz mogą mieć zmienną zawartość składników odżywczych – w zależności od dostawcy, a nawet dnia dostawy.
Spektroskopia w podczerwieni FT-NIR stanowi szybkie i skuteczne rozwiązanie spełniające najważniejsze zadania w przetwórstwie paszowym, takie jak:
Technologia FT-NIR umożliwia błyskawiczną, bezinwazyjną analizę próbek, co znacząco skraca czas badań i eliminuje koszty związane z wykorzystaniem odczynników. Proces ten jest niezwykle prosty – próbki stałe wystarczy umieścić w łatwym do czyszczenia pojemniku, a ciekłe, takie jak oleje czy melasa, można analizować w jednorazowych fiolkach przy użyciu tego samego urządzenia. Bruker oferuje szeroki zakres uniwersalnych kalibracji FT-NIR, które umożliwiają precyzyjną kontrolę jakości surowców paszowych, prowadząc do optymalizacji produkcji i poprawy parametrów końcowego produktu.
Analizowane składniki:
Analizowane parametry:
Wilgotność, Tłuszcz, Białko, Błonnik, Popiół, Skrobia, Cukry ogółem, ADF (włókno kwaśno-detergentowe), NDF (włókno neutralno-detergentowe)
Przy formułowaniu diety dla zwierząt, jak bydło mleczne, kluczowe jest jak najlepsze wykorzystanie pasz objętościowych oraz uzupełnienie brakujących składników odżywczych, aby zapewnić paszę o najwyższej jakości, spełniając wymagania zwierząt. W tym celu niezbędna jest precyzyjna analiza wartości odżywczych pasz objętościowych. Spektroskopia FT-NIR, w porównaniu do metod chemii mokrej, nie wymaga specjalistycznej wiedzy analitycznej, a dzięki szybkim pomiarom (poniżej minuty) umożliwia analizowanie większej liczby próbek. Szybkie badanie świeżych, mokrych pasz staje się szczególnie ważne w okresie żniw, kiedy liczba próbek do analizy znacznie wzrasta.
Analizowane pasze:
Analizowane parametry pasz:
Wilgotność, Tłuszcz, Białko, Błonnik, Popiół oraz innych dostępne na życzenie (np. zawartość skrobi i minerałów)
Analiza pasz objętościowych (suchych oraz mokrych):
Białko, błonnik, skrobia, strawność, NDF, ADL, ADF, popiół, wilgotność, obliczone wartości energetyczne oraz inne
Konsumenci oczekują najwyższej jakości karmy dla swoich pupili, a spektroskopia FT-NIR pozwala zagwarantować, że wszystkie wartości odżywcze mieszczą się w określonych normach. Jednym z największych wyzwań w produkcji karmy jest kontrolowanie receptur, które zależą od dostępności kosztownych surowców o zmiennym składzie, uzależnionym od pochodzenia i sezonu, co prowadzi do dużych wahań między partiami. Aby zoptymalizować proces produkcji, niezbędne jest dostarczanie programom formulacji paszy wiarygodnych danych dotyczących składu. Szybka i precyzyjna analiza, dostarczająca wyniki w ciągu kilku sekund, pozwala na skuteczne monitorowanie całego procesu.
Analizowane parametry:
Wilgotność, Tłuszcz, Białko, Błonnik, Popiół, a także Skrobię, Cukry całkowite, Strawność, NDF, ADF, NCGD