Nowoczesność w analizie mleka i produktów mleczarskich
Home » Mleko i produkty mleczne » Pomiar zawartości wody w mleku za pomocą krioskopu Cryoscope C1

Pomiar zawartości wody w mleku za pomocą krioskopu Cryoscope C1

01.03.2022r.

Krioskop jest urządzeniem używanym do oznaczania punktu zamarzania mleka surowego i spożywczego. Stosuje się go do wykrywania wody dodanej w mleku – tego typu przypadki uznawane są za próby zafałszowania jego składu chemicznego.

Mleczarnie i zakłady mleczarskie są zobowiązywane do kontroli jakościowej skupowanego od hodowców mleka. Dopiero po wykonaniu dokładnej analizy może ono zostać wykorzystane do przetworzenia na produkty spożywcze. Skup rozwodnionego mleka naraża przedsiębiorstwo na dodatkowe koszty, obniżenie jakości swoich produktów oraz ma wpływ na zdrowie konsumentów. Najprostszą metodą wykrywania wody jest oznaczanie punktu zamarzania, które można przeprowadzić w szybki sposób przez krioskopy.

Firma Gerber Instruments od 1892 roku wytwarza sprzęt laboratoryjny do kontroli jakości dla przemysłu mleczarskiego.  Dużym wyróżnieniem cieszy się krioskop Cryoscope C1 spełniający międzynarodowe standardy w oznaczaniu temperatury zamarzania zgodnie z normą  ISO 5764/IDF 108. Większość krioskopów dostępnych na rynku posiada dosyć delikatną konstrukcję, przez co jest podatna na uszkodzenia. Model C1 cechuje duża wytrzymałość oraz stabilna obudowa.

Obsługa realizowana jest przy pomocy dużego ekranu dotykowego. Parametry, takie jak tryb pomiaru, amplituda mieszadła, długość impulsu uderzenia i jednostki pomiarowe mogą być bardzo łatwo regulowane. Dzięki bardzo przejrzystemu menu urządzenie C1 można łatwo skalibrować. Wyniki pomiarów można wydrukować za pomocą zewnętrznej drukarki lub komputera. W przypadku usterki możliwe jest uzyskanie zdalnego dostępu do urządzenia w celu szybkiego zdiagnozowania ewentualnego problemu. W tym celu krioskop C1 należy podłączyć do Internetu. Opcja ta w wielu przypadkach wyklucza konieczność wysyłania aparatu do zewnętrznego serwisu oraz pozwala znacząco skrócić czas interwencji, nie utrudniając pracy laboratorium.

Wersja automatyczna oraz manualna

Producenci udostępniają zazwyczaj swoje urządzenia w dwóch wariantach – manualnej oraz automatycznej. Jedyną różnicą pomiędzy tymi modelami jest ilość wykonywanych analiz. Wersja manualna umożliwia wykonanie badania tylko jednej próbki, natomiast wersja automatyczna, wyposażona jest w specjalną karuzelę, pozwala użytkownikowi na analizę do 12 próbek mleka w ciągu jednej sesji. 

Akcesoria dodatkowe

Krioskop automatyczny wyposażony jest zazwyczaj w niewielkich rozmiarów drukarkę termiczną pozwalającą na wydrukowanie wyników badania łączącą się z urządzeniem za pośrednictwem interfejsu USB. Wraz z urządzeniem producent dostarcza 10 rolek papieru.

W celu zwiększenia wygody przeprowadzanych analiz, użytkownicy mogą dodatkowo wyposażyć się w stojak do bezpiecznego przechowywania próbek mleka oraz próbek kalibracyjnych. Produkt wykonany jest ze stali nierdzewnej pomieści do 30 probówek.

Stojak na probówki do badania mleka

Eksploatacja i konserwacja

Krioskopy wymagają zastosowania standardów kalibracyjnych zapewniających bardzo wysoką dokładność wykonywanych badań. Wymagane jest także stosowanie płynu chłodzącego, którego zadaniem jest przenoszenie temperatury z suchego modułu do próbki oraz schładzanie samego urządzenia.

Przeczytaj więcej na temat krioskopu Cryoscope C1 od Gerber Instruments.