Nowoczesność w analizie mleka i produktów mleczarskich
Spektrometr do analizy zbóż i paszy

Precyzyjna analiza żywności i pasz w 60 sekund!

Zyskaj pewność jakości swoich surowców, produktów spożywczych i pasz dzięki szybkim, nieniszczącym analizom w technologii spektrometrii FT-NIR.

Chcę ofertę
Czytam dalej
Precyzyjna analiza żywności i pasz w 60 sekund!

Co zyskasz dzięki pracy ze spektrometrem?

Automatyzację kontroli jakości

Spektrometry FT-NIR pozwalają na bieżąco monitorować parametry surowców i gotowych pasz, bez potrzeby prowadzenia kosztownych i czasochłonnych analiz chemicznych. To realne wsparcie w dostosowywaniu receptury do jakości dostarczanych zbóż i surowców.

Optymalizację produkcji i kosztów

Dzięki szybkim badaniom możesz natychmiast reagować na zmienność parametrów surowców, minimalizując straty i obniżając koszty produkcji. Technologia FT-NIR to inwestycja, która zwraca się w postaci lepszego dopasowania receptur i mniejszych wydatków na analizy.

Integrację z linią produkcyjną

Spektrometr BEAM umożliwia bezpośrednią integrację ze stanowiskiem produkcyjnym umożliwia monitorowanie i kontrolę jakości w czasie rzeczywistym, zapewniając szybkie reakcje i optymalizację procesów.

Badania nieniszczące, bez potrzeby stosowania odczynników chemicznych

Pozwalają analizować próbki w ich naturalnym stanie, bez ryzyka uszkodzenia czy zanieczyszczenia materiału. Możliwe jest wielokrotne badanie tej samej próbki oraz zachowanie jej integralności.

Prostą obsługę – także dla personelu bez doświadczenia laboratoryjnego

Urządzania sobie maksymalnie intuicyjne dla użytkownika. Nie ma potrzeby stosowania żadnych odczynników.

Bogatą bazę aplikacji

Dzięki rozbudowanej bibliotece gotowych metod i protokołów pomiarowych użytkownicy mogą szybko i łatwo wdrażać analizy różnego rodzaju materiału. Niestandardowe rozwiązania opracowujemy na specjalne życzenia Klienta.

Co możesz zbadać?

ikona kategorii

Żywność

  • Napoje
  • Czekolada i wyroby cukiernicze
  • Sosy i przyprawy
  • Oleje i tłuszcze jadalne
  • Mąka, młynarstwo i piekarnictwo
  • Mięso i produkty mięsne
  • Przekąski
  • Cukier i miód
ikona kategorii

Mleko i produkty mleczne

  • Mleko surowe, standaryzowane i płynne wyroby mleczne,
  • Śmietana i mleko zagęszczone (także słodzone),
  • Jogurty, lody, desery,
  • Sery twarde i miękkie, masło,
  • Serwatka, koncentraty serwatki, laktoza, białka serwatkowe,
  • Proszki mleczne i serwatkowe.
ikona kategorii

Surowce paszowe

  • Zboża
  • Produkty uboczne zbóż
  • Rośliny oleiste i ich pochodne
  • Inne produkty uboczne
  • Białka zwierzęce
  • Dodatkowe kalibracje na życzenie Klienta
ikona kategorii

Gotowe produkty paszowe

  • Pasze dla przeżuwaczy (cielęta, bydło mleczne i mięsne)
  • Pasze dla drobiu (pisklęta, brojlery, nioski, stada rodzicielskie)
  • Pasze dla trzody chlewnej (prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy)
  • Pasze dla koni
  • Pasze dla ryb i akwakultury
  • Pokarm dla zwierząt domowych

APLIKACJE

Rozwiązania analityczne dla przemysłu spożywczego:

Spektrometria w podczerwieni to wszechstronna metoda dająca bardzo duże możliwości analityczne w różnych gałęziach przemysłu spożywczego. Dzięki swojej elastyczności zapewnia dokładną i szybką ocenę kluczowych parametrów takich jak zawartość tłuszczu, białka, wilgotność czy cukru.

  • Napoje: moszcz, wino, napoje spirytusowe, likiery, wegańskie napoje mleczne
  • Czekolada i wyroby cukiernicze
  • Sosy i przyprawy: ketchup i sosy stołowe, musztarda, majonez, ocet i dressingi czy sos sojowy
  • Oleje i tłuszcze jadalne: oleje jadalne, oliwa z oliwek, oleje do smażenia, oleje morskie, margaryna
  • Mąka, młynarstwo i piekarnictwo: ciasta, chleb, przekąski (płatki zbożowe i na bazie ziemniaków), mąka pszenna i żytnia, kasza manna
  • Mięso i produkty mięsne: surowe mięso, produkty mięsne
  • Mleko i produkty mleczne: wszystkie rodzaje produktów
  • Przekąski (szybka analiza składników odżywczych)
  • Cukier i miód

Dokładne informacje dotyczące zakresu pomiarowego każdego z rodzajów produktów można dowiedzieć się poprzez kontakt z naszym specjalistą.

Analiza żywności przy użyciu spektrometru FT-NIR

Analiza składników paszowych

  • Zboża: jęczmień, kukurydza, ryż, sorgo, pszenżyto, pszenica
  • Produkty uboczne zbóż: pasza glutenowa kukurydziana, śruta, otręby pszenne
  • Rośliny oleiste i ich pochodne: rzepak, soja, słonecznik oraz makuchy
  • Inne produkty uboczne: mączka ciasteczkowa, suszone wywarowe zboża (DDGS)
  • Białka zwierzęce: mączka krwista, mięsno-kostna, rybna, pierzasta oraz z produktów ubocznych drobiu
  • Dodatkowe kalibracje wykonane na życzenie Klienta

Parametry: Wilgotność, Tłuszcz, Białko, Błonnik, Popiół, Skrobia, Cukry ogółem, ADF (włókno kwaśno-detergentowe), NDF (włókno neutralno-detergentowe)

Analiza gotowych produktów paszowych oraz pasz objętościowych

Analizowane parametry pasz:
Wilgotność, Tłuszcz, Białko, Błonnik, Popiół oraz innych dostępne na życzenie (np. zawartość skrobi i minerałów)

Analiza pasz objętościowych (suchych oraz mokrych):
Białko, błonnik, skrobia, strawność, NDF, ADL, ADF, popiół, wilgotność, obliczone wartości energetyczne oraz inne

Analiza karmy dla zwierząt

Parametry: Wilgotność, Tłuszcz, Białko, Błonnik, Popiół, a także Skrobię, Cukry całkowite, Strawność, NDF, ADF, NCGD

Analiza mokrej paszy w analizatorze NIR MPA II

Chcę otrzymać ofertę
Analiza jakości żywności za pomocą spektroskopii

Zamów konsultację lub bezpłatną prezentację

Wypełnij poniższy formularz i wspólnie znajdźmy najlepsze rozwiązanie dopasowane do Twoich potrzeb.

    Administratorem przekazanych przez Ciebie danych osobowych w celu realizacji zapytania jest firma Bentley Polska Sp. z o.o. Przeczytaj pełną Politykę prywatności naszej strony.

    FAQ - Najczęściej zadawane pytania

    Nie, urządzenia są intuicyjne i mogą być obsługiwane nawet przez osoby bez doświadczenia laboratoryjnego.

    Kalibracja wykonywana jest okresowo i zależy od rodzaju badanych surowców. Oferujemy pełne wsparcie serwisowe i aktualizacje baz danych.

    Tak – w większości przypadków. Wyniki są równie dokładne, a czas i koszt badania nieporównywalnie niższe.